My Nametags en personal organiser Tina Favache geven 5 tips om schoolstress te vermijden
Begin januari is een traditioneel instapmoment voor veel kleuters die voor de allereerste keer naar school gaan. Ongetwijfeld een hele aanpassing ten opzichte van hun dagen thuis of in de crèche. Maar ook voor de mama’s en papa’s is het vaak stressen. Labelproducent My Nametags en de Belgische professionele opruimcoach en personal organiser Tina Favache geven graag enkele tips om de schoolstress in die eerste weken te verminderen.
Een kind dat voor de allereerste keer naar school gaat krijgt veel nieuwe dingen te verwerken. Vaak komen ze in een onbekende omgeving terecht, bij mensen die ze nog nooit gezien hebben. Maar ook voor jonge ouders is een eerste schooldag vaak geen cadeau. Van de ochtendrush om je kleuter op tijd op school te krijgen tot de traantjes aan de schoolpoort, en oververmoeide kleuters na schooltijd. Je zou als ouder voor minder beginnen stressen.
Toch hoeft de eerste schooldag ooit, niet de oorzaak van veel stress te zijn. Er zijn verschillende tips die ouders en kinderen kunnen helpen. Tina Favache werkt al jaren als opruimcoach en personal organiser. Zij weet als geen ander hoe je structuur kan brengen in de moeilijkste omstandigheden en deelt samen met labelproducent My Nametags graag haar vijf belangrijkste tips.
Begin op tijd
Je kleuter gaat plots wel heel veel nieuwe dingen tegemoet. Een nieuwe omgeving, nieuwe juf en andere routines. Je zou voor minder even van je melk zijn. Probeer als ouder dan al een zekere structuur aan te leren in de week voor de school start.
Tina Favache legt uit: “Kinderen zijn gewoontedieren en hebben structuur nodig. Door de wekker de week voordien geleidelijk aan op het juiste uur te zetten en het terug vroeger naar bed te sturen, kan je zijn/haar ritme geleidelijk terug aanpassen en vermijd je een prikkelbaar kind in die eerste schoolweek.”
Oefen je ochtendroutine
De meeste mensen schatten hun tijd ’s ochtends verkeerd in en hebben zo’n kwartier extra nodig om al hun taken op een rustig tempo af te werken. Een oplossing kan zijn om de avond voordien alles al klaar te zetten.
“Ik raad mensen altijd aan om in hun avondroutine al boekentassen, sportzakken en zelfs de ontbijttafel klaar te zetten. Dat bespaart je ’s ochtends veel tijd en onnodige stress. Stress die je kind trouwens zal oppikken en hen ook zenuwachtiger maakt. Kom je nog tijd tekort dan heb je twee opties: ofwel sta je vroeger op, ofwel schrap je dingen uit je ochtendroutine.”, aldus Tina.
Baken tijdzones af
Kinderen hebben graag vast afgelijnde projecten. Geef hen dus tijdsblokken waarin ze kunnen ontbijten, zich aankleden of zich kunnen wassen. Kleine kinderen kunnen nog geen klok lezen. Voor hen kan je werken met een Routineklok. Gedaan met 100 keer te vragen of die boterhammen nu al op zijn.
Label alles
Is jouw kind ook een sloddervos die ondanks alle tips toch alles gewoon overal achterlaat? Dan is het zeker en vast de moeite om zijn of haar spullen te labelen. De juf kan dan makkelijk de spullen terugbezorgen die in de klas zijn blijven liggen.
“Ik ben een grote fan van labels zoals die van My Nametags. Elk kind kan zijn eigen label personaliseren naar wens. Ik gebruik ze daarnaast ook om aan te geven waar ze hun schoenen of boekentas moeten laten. Het is ook de ideale manier om aan te duiden welk speelgoed waar hoort. Het zijn kleine dingen, maar ze maken je leven wel een heel stuk makkelijker”, lacht Tina.
“Onze labels zijn bedoeld om ouders en kinderen te helpen. We hebben net een heleboel nieuwe iconen toegevoegd in onze webshop zodat kinderen nog meer een label op maat van hun persoonlijkheid kunnen maken. En we zien dat dat werkt. Kinderen verliezen minder vaak spullen die gelabeld zijn. Onze labels hebben ook allemaal een antibacteriële coating, iets wat in deze tijden zeker van pas zal komen.”, aldus Lars B Andersen, CEO van My Nametags.
Toch prikkelbaar?
Is je kind toch prikkelbaar de eerste schooldagen? Gun het dan minstens een kwartier rust na elke schooldag. Je zal zien dat het dan al snel beter gaat. Merk je toch dat ze met iets zitten? Praat dan voor het slapengaan nog even na en vraag hen wat er leuk en minder leuk was aan hun dag. Samen komen jullie vast tot een oplossing.